Rouw en verlies
coaching

Rouw en verlies coaching

In het leven krijgt iedereen te maken met verlies. Dat kan zijn het overlijden van een geliefde persoon, maar ook het verlies van gezondheid, werk, een scheiding en ongewenste kinderloosheid zijn vormen van verlies.  


Na een ingrijpend verlies breekt een periode van rouw aan. Rouwen betekent dat je om moet gaan met het verlies. Je vertrouwde wereld is veranderd en je leven ziet er plotseling anders uit. Rouwen gaat gepaard met allerlei emoties zoals ongeloof, verdriet, boosheid, somberheid, eenzaamheid en schuldgevoel. Je probeert je staande te houden in deze onzekere tijd en dat kost veel geestelijke en lichamelijke energie, met allerlei klachten tot gevolg: hoofdpijn, spierspanning, minder eetlust, slecht kunnen concentreren, vermoeidheid, minder goed slapen, onrust en heel actief zijn, of juist passief zijn en nergens zin in hebben. 

Er is tijd nodig om een verlies te verwerken. Hoeveel tijd, dat verschilt per persoon. Er bestaat geen juiste of perfecte manier van rouwen. Voor iedereen is rouwen anders. Bij verlies en rouw zijn er 4 taken die elk mens op zijn eigen manier en in zijn eigen tempo en volgorde doorloopt:

  • Het verlies onder ogen zien
  • Het verlies en de pijn ervaren
  • Aanpassen aan het leven zonder hetgeen of degene, die gemist wordt
  • Het bewaren van de herinneringen en opnieuw gaan houden van het leven


Aanpassing na een verlies is een levenslang proces. Lukt het je niet om alleen en/of met hulp van mensen in je omgeving met je verlies om te gaan? Geleidelijk te wennen aan de nieuwe situatie en weer de regie over je leven te nemen? Dan kan hulp van een rouw en verlies coach welkom zijn. Bijvoorbeeld als je: 

  • Op langere termijn last hebt van slapeloosheid, somberheid of schuldgevoelens
  • Het gevoel hebt dat je met niemand over je ervaren verlies kan praten of het kan delen
  • Het rouwen als te pijnlijk ervaart en geen raad weet met jezelf
  • Last hebt van allerlei onverwerkte emoties


Als rouw en verlies coach, kan ik je in al die gevallen bijstaan om met je verlies om te gaan, je balans terug te vinden en stapje voor stapje weer grip te krijgen op je leven. Wil je meer weten over wat ik kan betekenen in jouw persoonlijke situatie?

Neem dan
contact met mij op.